Premierul leton acuza BCE ca 'manipuleaza' regulile zonei euro

Data publicarii: 05-04-2012 | International

Banca Centrala Europeana /BCE/ 'manipuleaza' regulile zonei euro pentru a le face mai dificile pentru nou veniti, a apreciat miercuri premierul leton Valdis Dombrovskis, citat de AFP.

Letonia este 'pe sine' in vederea intrarii in zona euro in 2014 in cazul in care conditiile de admitere sunt aplicate in maniera echitabila, a afirmat el intr-un interviu acordat la Riga agentiei franceze de presa. 'In acest moment, avem o problema cu interpretarea de catre BCE a criteriilor de la Maastricht', a explicat el, denuntand o 'manipulare'. 

Criteriile de la Maastricht se refera la nivelurile de indatorare, de deficit si de inflatie ale candidatilor la moneda europeana, dar si la stabilitatea ratelor lor de dobanda, pentru a le evalua viabilitatea economica. Insa aceste reguli au fost incalcate frecvent de multe dintre cele 17 membre ale zonei euro, iar criza datoriei a incitat la mai multa disciplina. 

Letonia ar urma sa ajunga sa respecte toate aceste criterii pana la sfarsitul acestui an, ceea ce inseamna ca ar putea adopta euro in 2014 daca BCE nu se va opune acestui lucru. 

In ceea ce-l priveste, Dombrovskis reproseaza BCE ca ia drept termen de referinta nivelurile de inflatie cele mai scazute inregistrate in tari constranse sa adopte masuri de austeritate de FMI pentru a evalua situatia economica a unei tari candidate. 

Fosta republica sovietica cu 2 milioane de locuitori, Letonia, s-a alaturat Uniunii Europene in 2004. Moneda sa actuala, latul, este atasata de euro. 'Noi stim ce sunt criteriile de la Maastricht. Ne dorim doar ca ele sa fie aplicate intr-o maniera echitabila', a conchis seful executivului leton.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: